Izvēlies atbildīgi

Vai zināji, ka tavas ikdienas izvēles ietekmē zivju resursus visā pasaulē? Izmanto Pasaules Dabas Fonda zivju gidu un lieto uzturā zivis, kas iegūtas, ievērojot atbildīgas zvejas principus!

Uzzini kā
“Sarkanā marķējuma zivju un jūras velšu iegādes pārtraukšana un sadarbība ar Pasaules Dabas Fondu ir būtisks pirmais solis ceļā uz ilgtspējīgu zivju piedāvājumu Rimi sortimentā un ilgtermiņa ieguldījums, kas dos iespēju arī Rimi klientiem atbalstīt ilgtspējīgu zvejniecību un uzlabot nākotnes situāciju pasaules okeānos un jūrās,” norāda Rimi Latvia kategoriju departamenta direktors Milans Blūms.

Rimi Latvia

(...) sniedzam savu ieguldījumu pasaules dabas resursu aizsardzībā, mudinot arī klientus izdarīt pārdomātas un dabai draudzīgas izvēles ik dienu,” universālveikala “Stockmann Delikatess” Kategorijas nodaļas vadītājs Igors Kalcenavs

Universālveikals "Stockmann"

“Ja mums kā patērētājiem un sabiedriskā ēdināšanas sektora vadītājiem ir iespēja izvēlēties ilgtspējīgu produktu, tad te nav divu domu. Mēs, restorāns Buržujs, esam izvēlējušies likt uzsvaru tieši uz austerēm, jo, mūsuprāt, tas ir viens no ilgtspējīgākajiem un veselīgākajiem jūras produktu olbaltumvielu avotiem.”

Renārs PurmalisŠefpavārs, restorāns Buržujs

“Latvijā ir upes un ezeri, kur mājo tādas zivis, kuras neesam iemācījušies iekļaut savā ēdienkartē tā, lai nenodarītu pāri dabai. Šobrīd mēs ejam vienkāršāko ceļu un bez domāšanas pērkam pirmo, kas ir veikalu plauktos, un bez ļauna nodoma iznīcinām apdraudētās zivju sugas.”

Ēriks Dreibants3 pavāru restorāna “Tam labam būs augt”, “Restorāns 3” un “Pavāru māja Līgatnē” šefpavārs un līdzīpašnieks

"Mums ir jābūt atbildīgiem par to, ko mēs daram un kādu atstājam dabu aiz sevis. Mēs, restorāni, mācam cilvēkus, savus viesus, kas ir sezonalitāte, kāda ir produktu pieejamība, mēs viņus skolojam un stāstam par produktiem, tapēc uzskatu, ka mums ir jābūt pirmajiem, kas piedalās šajā iniciatīvā. "

Kristaps Sīlis“JOHN” restorāna šefpavārs un viens no biedrības “Jauno pavāru kustība” dibinātājiem 

“Mēs iesakām ikvienam pavāram (...) saudzēt Mātes zemes resursus, lai ļautu tiem atjaunoties. Iesakām nepirkt apdraudētās zivju sugas, piemēram, zušus un mencas. Aicinām varas iestādes aktīvāk cīnīties pret maluzvejniecību un nepievērt acis, būt drosmīgākiem. Ja nebūs pieprasījuma, tad nebūs piedāvājuma.”

Māris JansonsRestorāna “KEST” līdzīpašnieks un šefpavārs

"Mēs esam apņēmušies ar savu darbību un ideju par ēdienu saudzēt zivju un visu citu produktu izmantojamību. Un vēršam uzmanību to ievērot citiem. Mēs mīlam to, ko darām un ar mīlestību un cieņu izturamies pret dabu."

Māris AstičsRestorāna “Ferma” šefpavārs un īpašnieks

“To, kas ir izzūdošs, ir svarīgi pasargāt, it īpaši mūsu pašu zemes krastos. Tā ir mūsu atbildība par esošo bioloģisko daudzveidību un ekosistēmām. Ir ļoti svarīgi mums visiem zināt, kādu produktu mēs lietojam, zināt, no kurienes tas nācis, kā audzis, kā novākts, audzis savvaļā vai mākslīgi.”

Jauno Pavāru KustībaBiedrība

“Kas cits gan, ja ne mēs būsim atbildīgi par to, kas notiek ar mums? (...) Mēs šajā pasaulē neieradamies, lai ko sabeigtu, bet gan noturētu un rūpetos. Rūpes ir atbildība!”

Žanis-Raivo BehmanisRestorānu “Skrundas muiža” un "Strauss un Kaza" šefpavārs un viens no biedrības “Jauno pavāru kustība” dibinātājiem

Lai jūra čum un mudž!

Tev garšo zivis, bet Tu gribi, lai nākamās paaudzes arī varētu tās zvejot un ēst. Tu gribi, lai Tava pusdienu izvēle nekaitētu videi. Tev nav no galvas jāzina, cik pārzvejota ir kāda zivju suga, cik saudzīga apkārtējai videi ir tās zveja vai kura zivju populācija ir apdraudēta.

Ņem talkā Pasaules Dabas Fonda zivju gidu! Ātri vien sapratīsi, ka ir daudz zivju, kuras ēst vari droši, turklāt daudzas no tām dzīvo arī mūsu pašu ezeros un upēs.

Zaļais, dzeltenais un sarkanais signāls jums palīdzēs izvēlēties pareizās zivis. Ņem vērā, ka vienai zivju sugai var būt dažādu krāsu atzīmes, atkarībā no vietas un veida, kur un kā zivis nozvejotas vai audzētas.

Uzzināt vairāk

Kā veikt pareizo izvēli?

Pasaules Dabas Fonda Zivju gids palīdz veikt videi draudzīgāko izvēli starp Latvijas tirgū izplatītākajiem zivju un jūras velšu veidiem.

Zivju gidā iekļautā informācija tiek novērtēta pēc trīs pamatprincipiem: zivju krājuma stāvokļa, zvejas ietekmes uz vidi un resursu pārvaldības. Audzētajām zivju sugām tiek novērtēts barības ieguves veids un audzēšanas ietekme uz apkārtējo vidi.

Zaļais, dzeltenais un sarkanais signāls jums palīdzēs izvēlēties pareizās zivis. Ja tā ir zaļajā sarakstā – labu apetīti, ja sarkanajā – izvēlies ko citu, ja dzeltenajā – kādreiz jau var, bet regulārām maltītēm tomēr skaties zaļā saraksta virzienā!

Bez zivju un jūras produktu izvēles no Zivju gida zaļā saraksta, ir vēl daudz veidu, kā veicināt ilgtspējīgu patēriņu.

Uzzināt vairāk

Ņem talkā zivju gidu, lai uzzinātu, kuras zivis un jūras veltes būs labākā izvēle ikdienas maltītēm.

Iegādājoties zivis un to produktus, ievēro informāciju, kas uzrādīta uz iepakojuma.

Iepērkoties jautā pārdevējiem, kur un kā zivis un jūras veltes ir nozvejotas vai audzētas.

Izvēlies vietējās zivis

Ja iespējams, izvēlies zivis, kas nozvejotas vai audzētas Latvijā vai tās apkārtnē.
Skatīt visu sarakstu

Asaris

Uzzināt vairāk

Asaris

Uzzināt vairāk

Plekstes jeb butes 

Uzzināt vairāk

Plekstes jeb butes 

Uzzināt vairāk

Līdaka

Uzzināt vairāk

Līdaka

Uzzināt vairāk

Zandarts

Uzzināt vairāk

Zandarts

Uzzināt vairāk

Brētliņa

Uzzināt vairāk

Brētliņa

Uzzināt vairāk

Plaudis

Uzzināt vairāk

Plaudis

Uzzināt vairāk

Vienkāršākais veids, kā nopirkt atbildīgi zvejotas
vai audzētas zivis –

izvēlies tās, uz kuru iepakojuma redzi MSC (savvaļā zvejotām zivīm un jūras veltēm) vai ASC (audzētavās audzētām zivīm un jūras veltēm) logo, kā arī Latvijā audzētām zivīm pieejams ir bioloģiskās lauksaimniecības marķējums (jeb ES "zaļā lapiņa").

Uzzināt vairāk

Pasaules Dabas Fonda iniciatīvu “Lai jūra čum un mudž” atbalsta un saviem klientiem piedāvā aizvien vairāk jūras produktus, kuru nozveja un audzēšana tiek veikta ar ilgtspējīgām metodēm

Seko mūsu jaunumiem